Architectuur

Deze kerk vorm wellicht het hoogtepunt uit de eerste periode van architect P.H.J. Cuypers (1827 – 1921). Het is een kruisvormige kerk met drie zijbeuken, een koor met een galerij, en drie kapellen. Aan de voorkant bevinden zich drie verbonden portalen, en twee torens van 70 m hoog die in veel details verschillen. De portalen bevatten uit natuursteen gehouwen beeldhouwwerken. Het ontwerp is gebaseerd op dertiende-eeuwse Franse gotische kerken, bijvoorbeeld die in Chartres en Reims.

In de kerk zijn veel ideeën omtrent het symbolisme in the Gotiek verwerkt. Omdat het stadsbestuur de voorzijde graag aan het drukke Stratumseind zag, is het koor van de kerk niet op het oosten gericht, zoals de traditie wil. De rechter (noordelijke) toren is de David-toren en is bedacht als symbool van kracht. Dit is de meer ‘mannelijke’ toren die is versierd met kleine torentjes en kantelen. Hierin bevindt zich ook het carillon. In het tympaan (zie onder) bevinden zich taferelen uit het leven van Sint Catharina

De linker (zuidelijke) toren is de Maria-toren, ook wel Ivoren toren genaamd, en is meer verfijnd gebouwd met leliën op de uitsteeksels. Hierin bevinden zich de vier luidklokken uit 1949: de Catharina, De Joseph, de Wilhelmus en de Hubertus.

[nggallery id=4]